Khamis, 21 Julai 2011

ANWAR BAKAL DITANGKAP, TAHNIAH POLIS! ANDA BETUL...


WARAN tangkap ke atas 14 individu termasuk Dr Lo'Lo' akan dikeluarkan oleh Mahkamah tak lama lagi, setelah Dr Lo'Lo' meninggal maka yang ada hanyalah 13 orang, kesemua mereka ini didakwa gagal hadir ke balai polis untuk dibelasah. Kegagalan ini menjadi penyebab utama waran tangkap akan dikeluarkan.

Tangkapan ini merupakan satu prosedur biasa polis yang boleh sesuka hati menangkap sesiapa saja yang dikehendaki. Sudah menjadi amalan sebuah negara demokrasi...pada pandangan UMNO individu tersebut merupakan pengancam dan pengkhianat kepada keselamatan negara. Tapi sebaliknya Ibrahim Ali adalah pahlawan sebenar mereka. Najib yang menipu rakyat tidak pula ditangkap. Patut tangkaplah sekali, tanya dia mengapa menipu rakyat, siasatlah...tapi tak siasat pula...

Polis yang menganiaya orang sampai cedera parah tak pula disiasat, menembak gas pemedih mata sewenang-wenang, tidak pula ditangkap....

Polis akan mendapatkan waran tangkap ke atas 13 individu, termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim atas alasan gagal hadir membantu siasatan selepas terbabit dalam perhimpunan 9 Julai lalu.

Sebelum ini, polis menyenaraikan 14 individu bagi melengkapkan kertas siasatan, bagaimanapun anggota parlimen Titiwangsa Dr Lo' Lo' Ghazali meninggal dunia Ahad lalu, lapor Berita Harian.

Selain Anwar, mereka yang lain adalah Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, Timbalan Pengerusi DAP Perak V Sivakumar, aktivis Wong Chin Huat, pengendali blog Haris Ibrahim, peguam Latifah Koya dan aktivis Badrul Hisham Shaharin.

Sementara anggota parlimen Pakatan Rakyat pula yang termasuk dalam senarai itu R Sivarasa (Subang), Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai) dan Dr Hatta Ramli (Kuala Krai).
Nama tunggal wakil Umno adalah Exco Pemuda, Datuk Reezal Merican Naina Merican.

Tanpa memetik mana-mapa pihak, akhbar itu melaporkan semua individu itu dipanggil ke ibu pejabat polis (IPD) Dang Wangi sejak 11 Julai, namun belum berbuat demikian.

Semalam, polis Kuala Lumpur menghantar kertas siasatan dan laporan berhubung kegagalan individu itu kepada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman untuk tindakan susulan, termasuk cadangan mengeluarkan waran tangkap.

Sementara itu, beberapa individu terbabit yang dihubungi semalam mendakwa tidak menerima sebarang arahan untuk menghadirkan diri ke IPD Dang Wangi, lapor Berita Harian lagi.

Sebelum ini, polis sudah mengambil keterangan Pengerusi BERSIH 2.0 Datuk S Ambiga, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan timbalannya Mohamad Sabu serta anak bongsu Anwar, Nurul Iman.

Daripada pihak Umno, ketua Pemudanya Khairy Jamaluddin dan Pengerusi Kelab Putera 1Malaysia Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim juga dilaporkan sudah memberikan keterangan. MK

0 comments:

Next Previous Home
hostgator coupon code